PD Željezničar

Treskavica – vikend (avan)tura

Jedne godine smo probali u aprilu da idemo na Treskavicu i mećava nas pokosila, pa ne stigosmo dobro da je upoznamo I vidimo. Probat ćemo u maju dva dana, da se upoznamo sa Treskavicom, koja stvarno jeste jedan od bisera prirode naše zemlje.
Treskavica je najviša sarajevska planina a u mnogo čemu zanemarena, što se tiče posjeta u odnosu na susjedne Bjelašnicu I Visočicu. Jedan razlog se sam nameće ali nećemo (pre)više o tome I prošlosti. Ova “izolacija” je doprinijela da nema mnogo izgrađenih objekata na samoj planini pa samim tim i pruža iskonski planinski doživljaj.
Treskavica se prvi put spominje davne 1866 godine a ujedno je I ovo prilika onima koji nikad nisu bili da obiđu neke od njenih jezera i vrhova.
Smještaj u planinskom domu PD Runolist “Jovan Bjelica”

– POLAZAK: Subota (18.05.2019.) u 06:00h sa platoa ispred Zemaljskog muzeja.
– POVRATAK: Nedelja (19.05.2019.) do 22h
U tenama/patikama dozvoljeno do doma, za dalje kretanje potrebne planinarske cipele.

I Dan:
Sarajevo –Turovi – PD Jovan Bjelica (ostavljamo višak stvari) – Oblik 1876 – Crno Jezero – Veliko jezero – Dom

II Dan:
07:00 Zavisno od raspoloženja grupe, opcija da se ostane kraj jezera a da ostatak grupe nastavi dalje.
Dom – Veliko jezero – Krajčica klanac – Pašina planina i nastavak dalje ili povratak, zavisno od raspoloženja.

Prijave i uplate za izlet najkasnije do 16.05.2019. do 22h sati u prostorijama Društva, Ključka 2, (ispod Kina Bosna u Alipašinoj) ili na žiro račun 3389002207592455 sa naznakom: Uplata ture za Treskavicu, te ime i prezime. Uplate se primaju zaključno sa četvrtkom.

Troškovi izleta po osobi iznose 30,00KM u šta je uračunat prevoz u subotu, smještaj u domu subotu naveče i povratak za Sarajevo u nedelju.

Broj mjesta je ograničen i prijave će se primati do popunjavanja mjesta.

– PREHRANA: Hrana i piće – iz ruksaka;mogućnost da se jede u domu. Ponijeti dvije boce za 2l vode a vode imamo u spustu skoro na svakom koraku.

– PLANINARSKA OPREMA: Potrebna je standardna oprema za boravak u planini: ruksak, gojzerice, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, kapa, rukavice, prva pomoć, zaštitna krema od sunca, sunčane naočale, baterijska svjetiljka, vreća za spavanje

– DOKUMENTI: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica, novac;

– ZAHTJEVNOST PLANINARSKE TURE: K2- Kondicijski srednje zahtjevna tura (do 8h sati hoda); T1 – Tehnički ne zahtjevno većinom, T2 – u zavisnosti od stanja na terenu (snijegom prekrivene padine), moguće je da naiđemo. Moguće kretanje ne markiranim terenom.

Vođa izleta: Dino Karadža

Važna napomena:

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa Vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovii sl.).