PD Željezničar

Lukomir

Izvještaj sa izleta

Umoljani-Studeni potok-Lukomir-Umoljani, 14.10.2012.

Polazak autobusa ispred Zemaljskog muzeja je prolongiran 15minuta zbog problema u gradskom saobraćaju, tako da se prema Bjelasnici krenulo u 08:30h. Izmaglica i tmurno vrijeme nas je pratilo sve do skretanja za Dejčiće, nakon čega se ukazalo plavo nebo te nagovjestilo kako će proteći ostatak dana. Uskoro dolazimo u Umoljane,tačnije do umoljanske džamije gdje se svi skupljamo da čujemo koju riječ o vremenu sto su ih proživjeli ovi prostori. Čitav kraj obiluje zanimljivim pejzažima, od vodenica koje su koristile seljanima za mljevenje žita do umoljanske džamije specifične već po izgledu svoje munare zaobljene kao raketa da se dove bolje prime i naravno, da odoli surovim vremenskim uslovima planine. Od Umoljana prema Lukomiru put je išao preko vodenica ka Studenom potoku gdje je zamišljen sljedeći odmor. Uz velike napore vodiča čak je pronađen i markiran put koji je bio na samo 50 metara iznad livada i nasumičnih kozijih staza kojim smo se kretali i time je usrećio učesnike pohoda spoznajom da zna gdje se nalazi. Na prostranim livadama Studenog potoka pauziralo se 20tak minuta tokom čega se moglo vidjeti ono zbog čega ova tura i jeste atraktivna. Na samo par metara od nas pitomi pašnjaci se pretvaraju u okomite, vjetru izložene stijene čije dno je 500metara niže i dodiruje hladnu vodu Rakitnice.

Upravo na ovom mjestu je izgmizala aždaha iz Rakitnice sa nečasnim namjerama prema časnim ljudima Umoljana o čemu se moglo čuti na licu mjesta. Dalje prema jugu se nadvisuju vrhovi Visočice sa dominantnim Drstvima i dubokim jarugama koje snjegovi stoljećima dube tražeći sebi oduška u kanjonu Rakitnice. Još dalje se vidi upečatljivi Puzim i Treskavica na jugoistoku. Nakon pauze smo nastavili dalje prema Lukomiru uz kraća zadržavanja na pojedinim vidikovcima duž kanjona Rakitnice. U selo smo došli nakon 2h i 30 minuta hoda od Umoljana.Većina učesnika pohoda odmor je potražilo na dominanatnoj livadi iznad sela odakle se pruža prelijep pogled na kanjon ispod, kao i sam Lukomir. Pauza od sat i po, ručak i dovoljno šale na svačiji račun da niko ne ostane zakinut i svi su bili spremni za polazak.

Nakon sretne priče o pronalasku rodbine u Lukomiru i ponovnom povezivanju sa istom, jedna učesnica sa djetetom se odlučuje vratiti u Sarajevo tako da Lukomir napustamo sa 2 učesnika manje. Put nazad u Umoljane nas je vodio kroz Studeni potok i selo Gradinu nadomak kojeg je aždaha iz Rakitnice ostala okamenjena. U Umoljane stižemo sa predzadnjim crvenim zrakama umirućeg sunca u 17:30h.

Ukupno ova kružna tura sa pauzama za odmor je trajala 7 sati.

U Sarajevo smo stigli u 19:00 sati.

Ukupan broj učesnika:29

Vođa izleta: Lejla Porobić i Dado Delić

Sekcija za planinarske aktivnosti

Categories:

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Random Items
 
Željo na vrhovima
Grossglockner 08.2010
Monte Rosa 08. 2010