PD Željezničar

Penjanje u zemlji losova

Kao što sve ima pravila i reda, tako i posjeta jednoj zemlji ne bi trebala biti izuzetak. Red je da se probaju lokalne delicije, obiđu znamenitosti te ponašate kao rimljanin u Štokholmu i očešete leđa o prvi poveći kamen na koji naiđete!? Naravno, to u slučaju da ste iz Želje, i da ni poroci od noć prije nisu uspjeli da saperu taj rutavi instinkt kačenja po svemu što ima milimetarski zarez na svojoj glatkoj površini.

Srećom, da nisam jedini takav primjerak, dokazali su mi Torbjörn, Rebecca i Mattias. Obzirom da „svaka ptica svome jatu leti“ i ja sam se našao u plemenu tih švedskih penjača sjeverenih stijena sa mahovinom i debelih kožnih nabora na jagodicama prstiju. Naravno, ovo nije puni naziv plemena, što na kraju nije ni bitno, koliko je bitno ono što rade.

Mjesec dana smo gulili prste na plastici umjetne stijene koja se nalazi unutar sportske sale Hangaren , u Linkopingu. Prognoza je najavljivala varljivo proljeće, te da ne bi dočekali izdaju, prvog sunčanog dana smo išli penjati vani.

Na slikama vam donosim dašak penjanja u Švedskoj. Obzirom da su pocetkom aprila stijene još uvijek bile mokre dlučili smo se za boldering u obližnjoj šumi. Penjali smo u sektoru Eklandskapet, Knutby i penjali boldere u rasponu od 5 do 6a+, sa izuzetkom Torbjorna, koji je šibao boldere i do 7b.

Pred prvi maj, provjerili smo kakve su i stijene za penjanje i ispostavilo se da je situacija odlična. Ovaj put u proširenom sastavu sa Mirjam i Majom, penjali smo sportske smijeri u području Sjöända. Na samo sat vremena vožnje od gradova Linköping i Norrköping nalazi se veči broj penjališta i mnogo smijeri sa ocjenama u kojima mogu uživati svi. Brojne smijeri se nalaze na obalama jezera, tako da se ljeti savšeno lako savladavaju kao deep water solo smijeri.

Još malo, pa nazad na poznate gudure i stijene

Dado Delić