PD Željezničar

Izvještaj: Preko 50 planinara na pohodu “Svi na Trebević”

Uprkos lošem vremenu, preko 50 planinara učestvovalo je na tradicionalnom pohodu “Svi na Trebević”, koji je organizovalo PD Željezničar 10. 4. 2016. godine.

Planinari su od Inat-kuće do vrha poznate sarajevske planine, “smještenog” na 1629 m/nv, pješačili oko pet sati – naravno, uz pauze za kafu i okrepljenje. Ni kiša nije uticala na masovni odziv planinara, a kao što je i najavljeno, pridružili su nam se članovi PD Javorina Pale.

Ispod samog vrha nalazi se, ako niste znali, dom PD Željezničar “Vaso Miskin Crni”, koji od rata nije u upotrebi. Ovo je prvi planinarski objekat u BiH, koji je sagrađen 1896. godine. Ispod objekta se nalazio i alpinetum, uništen u ratu, koji su održavali i iz njega učili studenti fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ali i ostalih naučno-obrazovnih ustanova iz tadašnje Jugoslavije. Na fotografijama možete vidjeti dom i spomen-ploču sarajevskom profesoru Vojinu Gligiću, koji je najzaslužniji za “bujanje” i razvoj alpinetuma. Obnovićemo i dom i alpinetum – samo da se zna!

Ponosni smo da su s nama na pohod krenula i djeca, koja su uspješno popela vrh Trebevića – a uprkos kiši i oblacima! Naredni put povedite svoju djecu, neće se istopiti, a uživaće u čarima jednog od najvećih sarajevskih “parkova”.

Uživajte u fotografijama sa pohoda – vidimo se u šumi!