PD Željezničar

Historija

Domovi, takmičenja, vrhovi: Hronologija našeg iskustva

Neposredno nakon Drugog Svjetskog Rata, u Sarajevu je osnovano Fiskulturno društvo Željezničar, a u okviru društva i planinarska sekcija, koja je preuzela brigu o planinarskom domu ispod vrha Trebevića, koji je nazvan po Vasi Miskinu Crnom (1916. – 1945.), narodnom heroju Jugoslavije. U navedenoj planinarskoj sekciji aktivni su bili uglavnom radnici Glavne željezničke radione iz Sarajeva.

1949. godine, nakon inicijative planinara Glavne željezničke radione, poduzimaju se aktivnosti da se planinarska sekcija izdvoji iz Fiskulturnog društva, te da postane zasebna organizacija.

11. 4. 1950. godine održana je osnivačka skupština, kojom je predsjedavao Jakov Trifković, te je nakon skupštine počelo djelovati Planinarsko društvo Željezničar, za čijeg je prvog predsjednika izabran Husein Sidro.

Novoosnovano društvo preuzelo je brigu o planinarskom domu ispod vrha Trebevića, a donesena je i odluka da se na temeljima nekadašnje planinarske kuće na Romaniji podigne veći i ljepši objekat, te je nakon godinu dana izgrađen i otvoren planinarski dom nazvan po narodnom heroju Slaviši Vajneru Čiči (1903. – 1942.), koji se nalazio ispod Novakove pećine.

PD Željezničar bilo je i inicijator održavanja sletova planinarskih društava Željezničar iz bivše Jugoslavije, a prvi Slet planinara planinarskih društava Željezničar održan je 1961. godine na Romaniji. Nakon toga, održani su brojni slični sletovi širom tadašnje države, a posljednji je, kao i prvi, održan 1990. godine na Romaniji.

Tokom kompletnog perioda djelovanja PD Željezničar, od 1950. do 1990. godine, društvo je pridavalo veliki značaj organizovanju planinarskih škola za djecu, koje je pohađalo na hiljade djece Sarajeva. U procesu je ponovno pokretanje i omasovljavanje ovakvih škola, što je doprinos PD Željezničar razvijanju zdravlja i zdravog duha sarajevskoj i djeci ostalih dijelova BiH.

Planinari PD Željezničar su u ranije navedenom periodu periodu osvajali brojne planinske vrhove, kako u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, tako i širom Evrope, te je društvo bilo prepoznatljivo po velikom broju aktivnih planinara i alpinista, dok su na Romaniji svake godine, u blizini planinarskog doma Slaviša Vajner Čiča, organizovane škole alpinizma.

Članovi PD Željezničar bili su uspješni i u takmičenjima u planinarskoj orijentaciji, te sada prostorije društva krasi veliki broj pehara.

Raspadom bivše Jugoslavije i agresijom na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. do 1995. godine, PD Željezničar izgubilo je skoro cjelokupnu imovinu, jer su oba planinarska doma potpuno uništena. Veliki broj članova društva izgubio je živote u odbrani Sarajeva i BiH – na koje su članovi PD Željezničar posebno ponosni i uvijek će ih se sjećati. Važno je napomenuti da PD Željezničar tokom rata nije prestajalo sa radom, te je i ovo bio oblik prkosa agresoru koji je svakodnevno uništavao grad Sarajevo.

Po završetku rata, veliki broj članova društva se ponovo okupio, te je, s obzirom da su oba doma bila uništena, donesena odluka da se izgradi novi planinarski dom – ovaj put na planini Bjelašnici. Zahvaljujući podršci Armije BiH (sada Oružane snage BiH), koja je donirala jednu malu kuću, te podršci Općine Trnovo, koja je dodijelila lokaciju za izgradnju doma, 2000. godine počela je izgradnja planinarskog doma na Bijelim vodama, na planini Bjelašnici. I pored velikih problema u izgradnji ovog objekta, prvenstveno zbog nedostatka finansijskih sredstava, izgradnja doma je završena i u njemu redovno boravi veliki broj planinara kako iz Sarajeva, tako i iz ostalih gradova BiH, regiona i inostranstva.

Društvo je nastavilo da organizuje planinarske škole, te je ponovno postalo izvor planinarskih talenata, a članovi PD Željezničar ponovo osvajaju trofeje na takmičenjima u planinarskoj orijentaciji, te odlaze na brojne susrete planinara širom BiH, regiona i Evrope i osvajaju planinske vrhove.

Zbog svojih doprinosa u razvoju planinarstva Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, PD “Željezničar” dobitnik je brojnih priznanja, od kojih izdvajamo Orden zasluga za narod sa srebrenim vijencem, koji je društvu dodijeljen ukazom predsjednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Takođe, 1997. godine je Planinarski savez BiH/FBiH naše društvo proglasio najboljim planinarskim društvom za navedenu godinu.