PD Željezničar

Alpinistička meza, Cassinov smjer u Piz Badile

Winter session vol.4 se nije ni ohladio već ide vol.5, i to uz prezentaciju dvojice meraklija, inače poznatih po saburu i odmjerenosti.

Ko želi osjetiti, vidjeti i počuti predavanje o prvom BiH usponu kroz sjevernu stijenu(800m) Piz Badile(3301mnm), došao je na svoje!

Prepenjavanje je izvršeno kroz smijer Cassin, klasični uspon sjevernom stijenom, koji je prvi put izveden 1937.g., pri čijem usponu su poginula 3 alpinista. Do prošle godine nijedna penjačka naveza iz BiH nije popela ovu legendarnu stijenu, koja po svim literaturama predstavlja jednu od 6 posljednje prepenjanih sjevernih stijena u Alpama. Prva tri problema su sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna, a uz sjevernu stijenu Piz Badile u dodatna tri prepenjana problema spadaju još sjeverna stijena Drua i Cima Grande. Početkom avgusta 2018.g. članovi PD Željezničar, Mirza Mašnić i Haris Kalajdžisalihović, odlaze sa ciljem da ispenju ovaj “projekat”. Više detalja uz interaktivno predavanje možete čuti u četvrtak 14. 02.20109., od 20.00h u prostorijama Društva.

Valentinovo za nju i njega, u alpskom stilu!